Stroet 50, 1744 GK, Sint Maarten
+31-88-0888 788
sales@wifinetworksolutions.nl

WiFi6E krijgt meer vorm, de nieuwste WiFi innovatie

Created with Sketch.

WiFi6E krijgt meer vorm, de nieuwste WiFi innovatie

We staan aan de vooravond van de grootste innovatie op het gebied van WiFi in de afgelopen 20 jaar: het toevoegen van de 6GHz band aan de WiFi standaard. De uitbreiding van de WiFi standaard naar de 6GHz band, zal bekend komen te staan als WiFi6E. Deze nieuwe standaard is eerder dit jaar aangekondigd door de Wi-Fi Alliance. De FCC heeft een groot spectrum van de 6GHz band vrijgegeven voor gebruik zonder vergunning. Wat dit gaat betekenen voor WiFi leest u in dit artikel.

Groot frequentiespectrum vrijgegeven op de 6GHz band

Momenteel opereert het WiFi netwerk over twee banden: de 2,4GHz- en 5GHz-band. In totaal is er ongeveer 400MHz aan spectrum beschikbaar op deze twee frequentiebanden. Door de uitbreiding naar de 6GHz frequentieband komt er niet alleen een nieuwe frequentieband bij, maar is er ook meer spectrum beschikbaar. De FCC heeft 1.200MHz aan spectrum vrijgegeven op de 6GHz-band. De verwachting is dat de kanalen op de 6GHz-band 160MHz breed zullen worden. Met het huidige beschikbare frequentiespectrum kunnen slechts twee kanalen met die breedte worden aangeboden.

De toename van spectrum lost een groot probleem van de hedendaagse WiFi netwerken op: spectrum congestie. Als er teveel apparaten proberen verbinding te maken met dezelfde frequentiebanden, verliezen sommige apparaten de verbinding. Op een locatie waar veel WiFi netwerken relatief dichtbij elkaar zitten, wordt de verbinding langzamer en onbetrouwbaarder. Door de toename aan spectrum ontstaat er meer vrije ruimte om data te versturen. Hierdoor neemt de interferentie af en wordt dit probleem verleden tijd.

Levert WiFi6E ook sneller internet?

De uitbreiding van de WiFi standaard naar de 6GHz-band leidt niet tot een hogere theoretische datasnelheid. 6GHz WiFi heeft dezelfde theoretische doorvoersnelheid als 5GHz WiFi, namelijk 9.6 Gbps. Dit is de maximumsnelheid van WiFi6.

In de praktijk wordt deze snelheid echter bijna nooit gehaald. Onder andere door de interferentie. De toename aan frequentie en spectrum zal dan ook hogere snelheden brengen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de maximale kanaalbreedte door de gelimiteerde spectrum feitelijk gezien nooit werd gebruikt. Met de toename aan spectrum is het mogelijk om wel data uit te zenden met deze maximale kanaalbreedte. De doorvoersnelheid zal hierdoor hoger worden, alhoewel de kans groot is dat de theoretische doorvoersnelheid van 9.6 Gbps nog steeds niet wordt behaald.

Wanneer worden de eerste WiFi6E apparaten beschikbaar?

De verwachting is dat de eerste apparaten die gebruik maken van de 6GHz-frequentieband aan het einde van 2020 beschikbaar worden. De volledige integratie van WiFi6E zal naar verwachting pas begin 2021 plaatsvinden. Dan heeft de WiFi Alliance een volledige certificeringsprogramma klaar voor WiFi6E apparaten.

Fabrikanten hebben zich al voorbereid op het vrijkomen van de 6GHz band. Zo heeft Broadcom al een WiFi6E mobiele chip aangekondigd, heeft Qualcomm aangegeven dat het klaar is om 6GHz WiFi te ondersteunen, terwijl Intel heeft meegedeeld dat ze in januari 2021 WiFi6E chips kunnen produceren.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen smartphones de eerste consumenten apparaten zijn die WiFi6E ondersteunen. Phil Solis, een wireless analyst bij IDC, gaf tegen The Verge aan dat hij verwacht dat in 2021 316 miljoen mobiele apparaten met WiFi6E ondersteuning worden verstuurd.

Het belooft hoe dan ook een interessante verbetering aan de bestaande WiFi netwerken te worden! Wil je meer lezen over deze nieuwe standaard? Bekijk dan hier het Engelstalige artikel van The Verge.